مراقبت های لازم در دوران شیردهی

از غذا خوردن زیاد در طول دوران بارداری، خسته شده اید؟ پس خوشحال می شوید اگر که بشنوید، رژیم تغذیه دوران شیردهی مادر از بسیاری جهات شبیه رژیم غذایی بارداری است، اما با قوانینی بسیار ساده‌تر.

به این دلیل که شما در دوران شیر‌دهی کودک خود قرار دارید، با یک رژیم غذایی فقیر کیفیت شیر برای کودک، تغییری نخواهد کرد اما در حقیقت هنگامی که بدن شما مواد غذایی

مناسبی دریافت نکند به سراغ فروشگاه مواد مغذی ذخایر بدن شما خواهد رفت.

این برای سلامتی کوتاه مدت و بلند مدت شما بسیار خطرناک است، و شما را تامین انرژی مورد نیاز و همچنین در تأمین شیر برای کودک دچار مشکل خواهد کرد.

در اینجا راهنمای تغذیه مناسب داشتن کودک سالم برای شما آورده شده است.

در دوران شیردهی به چه میزان کالری نیاز دارید؟

بطور کلی در دوران شیردهی بدن شما در حدود 300 تا 500 کالری بیشتر می‌سوزاند. این مقدار به این بستگی ندارد که شما از شیر خود کودکتان را تغذیه می‌کنید یا نه.

اگر شما از آن دسته از مادرانی هستید که نوزاد را از شیر خود تغذیه می‌کنند، این میزان کالری از دست رفته در طول روز به 450 تا 500 کالری افزایش می‌یابد.

لازم نیست در مورد شمارش کالری مصرفی در روز نگران شوید اما قطعاً نیازهای غذایی خود را در حین شیردهی در خاطر داشته باشید.

تا زمانی که از نظر افزایش وزن توصیه شده توسط پزشک، در دوران بارداری خود باقی بمانید و همچنین وزن پس از زایمان در حد طبیعی باشد، لازم نیست بیش از این کالری مصرف کنید، اما اگر مطمئن نیستید حتما با پزشک خود مشورت کنید.

دوران شیر‌دهی و غذاهای مفید برای مادر

وقتی غذا می خورید به معنای دریافت انواع مواد مغذی موجود در غذا هست.

علاوه بر این، یک رژیم غذایی متنوع در دوران شیردهی، طعم و بوی شیر مادر را تغییر می دهد و کودک شما را با طعم های مختلف آشنا می کند.

بنابراین هویج یا سالادی که امروز می خورید ممکن است باعث شود کودک شما هم مزه آن‌ها بچشد.

در حقیقت، با گسترش تنوع مواد غذایی در رژیم دوران شیردهی خود، کوچولوی شما به خوبی قبل از اینکه شروع به خوردن غذاهای جامد کند حتی می تواند طعم آن‌ها را مزه مزه کند.

هدف شما از مصرف مواد مغذی سالم، اطمینان از بدست آوردن ویتامین‌ها و املاح مورد نیاز شماست و در واقع شما، طعم غذاهای سالم را به کودک خود ارائه می دهید.

پروتئین‌ها، کلسیم، برگ‌های سبز در سبزیجات(سبزی خوردن و کاهو)، میوه‌ها، حبوبات، لبنیات، امگا3 و ویتامین های روزانه مورد نیاز بدن مثل ویتامین C، آهن و… جزئی از رژیم غذایی در دوران شیردهی خواهد بود.

نوشیدن آب در دوران شیردهی

به نوشیدن بیش از مقدار معمول مایعات در روز، در دوران شیردهی فکر کنید، حداقل 8 لیوان به همراه آبمیوه و یا سایر مایعات.

به ویژه در هفته های اول پس از تولد نوزاد، نوشیدن زیاد مایعات به بدن شما کمک می کند تا زودتر بهبود یابد.

برای اطمینان از کافی بودن مایعات روزانه در دوران شیردهی، نوشیدن یک لیوان آب در هر نوبت شیردادن به نوزاد، یک قانون خوب است.

به خاطر داشته باشید که تولید شیر در دوران شیردهی به طور جدی تحت تأثیر کمبود آب بدن قرار می‌گیرد و حتی این کمبود آب می‌تواند مادر را با علائمی مانند: ادرار تیره تر وحتی موارد جدی‌تر از جمله عفونت ادراری، یبوست و خستگی مواجه کند. بنابراین فقط هر زمان که تشنه هستید، آب ننوشید.

غذاهای ممنوع در دوران شیردهی

وقتی در دوران شیردهی هستید، بعضی موارد هست که باید یا مصرف نشوند یا با دقت بیشتری مصرف شوند.

کافئین بیش از حد

یک یا دو فنجان قهوه یا چای در روز یا به مقدار 300 میلی گرم یا کمتر ، در دوران شیردهی بی خطر است. بیش از این مقدار ممکن است باعث شود شما و کودک تان احساس تحریک پذیری و بی خوابی کنید.

ماهی‌های با درصد جیوه بالا

همان دستورالعمل های EPA در مورد سلامت ماهی که در مورد زنان باردار اعمال می شود، در شیردهی نیز صادق است.

در دوران شیردهی از مصرف ماهی هایی نظیر کوسه‌ماهی، مارلین، اره‌ماهی، نیزه‌ماهی، ماهی‌های درخشان، ماهی روغنی اروپای شمالی، و ماهی نارنجی دریایی. که درصد جیوه در آنها بسیار زیاد است، حتما خودداری کنید.

گوشت و لبنیات چرب

سموم دفع آفات و سایر مواد شیمیایی مضر در چربی حیوانات ذخیره می شوند، بنابراین معمولاً بهتر است به انواع کم چربی بچسبید.

هر زمان که در دوران شیردهی، تصمیم به انتخاب لبنیات، مرغ و گوشت را دارید، بهترین انتخاب محصولات ارگانیک خواهند بود زیرا تولید کنندگان نمی توانند از آنتی بیوتیک ها، هورمون های رشد، سموم دفع آفات یا سایر مواد شیمیایی مضر استفاده کنند.

غذاهای فرآوری شده

در دوران شیردهی طبق یک قانون کلی، بهتر است که برچسب روی غذای فرآوری شده را به دقت بررسی کنید و از مصرف غذای فرآوری شده همراه با نگهدارنده، استفاده نکنید.

دوران شیردهی و مصرف الکل

نوشیدن الکل در دوران شیردهی مادر، ممکن است باعث خواب آلودگی، ضعف و افزایش وزن بیش از حد در شیرخوار شود.

الکل می تواند طعم شیر مادر را تغییر دهد و عملکرد مادر را در مراقبت از نوزاد، مختل کند.

بنابراین شما کمتر قادر به مراقبت از کودک خود هستید. بعد از نوشیدن الکل، حداقل باید 2 تا 4 ساعت ب اجازه دهید تا متابولیسم الکل انجام شود تا بتوانید کودک خود را شیر بدهید.

آلرژی کودک در دوران شیردهی درصد بسیار کمی از کودکان (حدود 2 یا 3 کودک از 100) ممکن است به رژیم غذایی مادر در دوران شیردهی، علائم آلرژی را نشان دهند.

بیشتر این آلرژی‌ها ممکن است آلرژ به شیر گاو، سویا، بادام زمینی یا حتی گندم باشند.

علائم آلرژی کودک در دوران شیردهی شامل:

  • استفراغ گاه به گاه
  • مدفوع شل و آبکی
  • عدم افزایش وزن
  • اگزما، کهیر، ترشحات بینی یا سرحال نبودن

اگر فکر می کنید کودک شما در دوران شیردهی، ممکن است حساسیت غذایی داشته باشد و به خصوص اگر سابقه آلرژی خانوادگی دارید، سریعاً با پزشک خود مشورت کنید زیرا برخی از آلرژی ها می توانند بسیار جدی باشند.

آبسه و ورم سینه در دوران شیردهی

اگر جز مادران شاغل باشید و اکنون هم در دوران شیردهی قرار دارید و امکان شیر دادن به کودک در محل کار، برایتان وجود ندارد و این امر باعث بروز مشکلاتی از جمله ورم یا آبسه سینه خواهد شد.

این مشکل ممکن است در فرآیند شیردهی نیز اثر گذار شود. برای جلوگیری از ورم و آبسه سینه، تغذیه مکرر و تخلیه سینه اهمیت دارد و به این ترتیب مشکل عدم تخلیه سینه و بالطبع مشکل ورم و آبسه ممکن است اتفاق بیافتد.

برای جلوگیری از این مشکل محصولاتی برای مراقبت از مادر ساخته و به بازار عرضه می‌شوند.

شیردوش وسیله مناسبی برای تخلیه شیر از سینه مادر در زمانی است که یا کودک آمادگی تغذیه  ندارد یا مادر امکان شیر دادن به نوزاد را ندارد.

پد سینه هم یکی از لوازم جانبی دوران شیردهی است و کارایی بسیار بالایی هم دارند.

پد‌ها انواع گوناگی از یکبارمصرف و قابل شستشو دارند. پد سینه می تواند از نشت شیر و جذب آن توسط لباس مادر و در نتیجه لک شدن لباس جلوگیری کند.

در این مقاله به بخشی از مطالبی که می‌تواند در دوران شیردهی مهم باشد، اشاره شد تا مادران را در سپری کردن یک دوران راحت و شاد کمک کند.